Kartlegger fiberinteresse

Foto: Shutterstock
Bor du på strekningen fra Haug til Meberget, inkludert Stemland og Nes? Da må du si fra hvis du ønsker fiberbasert bredbånd. Valnesfjord nærmiljøutvalg har satt i gang et prosjekt for å se om det er mulig å få bygd ut fiberbasert bredbånd på strekningen.

– En grunnleggende forutsetning for å kunne realisere en slik utbygging er naturligvis at det er interesse i området for å koble seg på. Første fase av prosjektet blir dermed å få kartlagt hvem som ønsker fiber inn til sitt hus/fritidsbolig. Det er ikke til å stikke under en stol at Valnesfjord må ses på som «grisgrendte strøk», og vi er avhengig av stor oppslutning for at dette skal la seg gjennomføre. Interessen må være stor hvis vi skal ha håp om at ISE (tidligere Fauske Lysverk) skal finne det forsvarlig å sette i gang en med en utbygging. Det sier Richard Skagen i Valnesfjord nærmiljøutvalg. For å registrere din interesse fyller ut et skjema, link finner du lengre ned.

Ikke bindende

Det er på ingen måte bindende å melde sin interesse.

– Nærmiljøutvalgets rolle er å spre informasjon og kartlegge interessen, samt å anspore utbygger til å prioritere prosjektet. Dette gjør vi på dugnad, og ingen forplikter seg til noe i forbindelse med kartleggingen vår. Det er først dersom utbyggingen blir et faktum at kundene binder seg ved kontrakt. Ved forrige utbygging av fiber i bygda, fra Strømsnes opp til Østerkløft, hadde nærmiljøutvalget en tilsvarende rolle. Da var det meget god oppslutning, og vi håper på det samme denne gangen også, sier Skagen.

Han legger til:

– Det er verdt å nevne at slike utbygginger prosjekteres etter hvem som melder sin interesse i innledende runde. Hvis du ikke melder din interesse nå, og fiberen blir lagt, kan du risikere at du ikke får koblet deg på hvis du ombestemmer deg, eller at tilkobling blir mye dyrere enn hvis du er med fra starten.

 Hva kan du få med innlagt fiber?

Den største innholdsleverandøren i området, Signal Bredbånd, er leverandør av Altibox. De leverer blant annet fiberbredbånd med 300/300 mbit i hastighet, samt en TV-pakke med ca 40 kanaler. Pris på denne er kr 999,- per måned med 12mnd binding.

I tillegg er det mulighet for å få IP-telefon, fasttelefon over fiber, og du kan se TV på din smarttelefon eller nettbrett ved hjelp av en «app». Du kan lese mer om Signal sitt sortiment på signalbox.no

 

Hvorfor fiberbredbånd?

Foto: Raymond Engmark / Signal

Bredbånd er definert som toveis kommunikasjonsnett som kan overføre ulike former for data som tekst, lyd og levende bilder. Dette betyr at bredbånd kan være både radio, coaxial, kobber og fiber.

Flere og flere enheter er koblet til nettet, og innhold og tjenester på disse enhetene blir stadig mer bredbåndskrevende.

– Valnesfjord nærmiljøutvalg er overbevist om at fiber er den beste løsningen for å utnytte fremtidens muligheter, det er mange årsaker til dette, sier Skagen, og ramser opp:

 

  • Fiber overfører data ved hjelp av lyssignaler – informasjonen fraktes altså i lysets hastighet, raskere blir det simpelthen ikke.
  • En fiberkabel har i tillegg ingen begrensninger når det kommer til mengden data som kan transporteres, i motsetning til for eksempel kobber- kabler (telefonlinje), hvor kabelen setter begrensninger. Den eneste begrensningen på en fiberkabel er sender og mottaker – og dette kan enkelt oppgraderes ved behov.
  • Fiber gir også symmetrisk bredbånd, det vil si samme opp- og nedlastingshastighet.
  • Forhold som avstand til sentral, mange brukere samtidig eller støy på linjene har ingen relevans. Til forskjell fra kobber/radio-nettet får alle en dedikert fiberkabel helt inn i husveggen som ikke vil bli påvirket av andres nettbruk, eller uvær.
  • Med fiber kan du få bredbånd, tv, telefoni og andre nettbaserte tjenester levert i én og samme fiberkabel – nå og i fremtiden. Fremtiden stiller brede teknologikrav og med fiber er du klar til å ta i bruk morgendagens nettjenester.

 

Han understreker også at behovet for bredbånd bare vil øke.

– Tjenester som UHD (4K/8K tv), Smarthus, velferdsteknologi, trygghetstjenester og smart-«dingser» krever høy kapasitet, symmetrisk hastighet, lav forsinkelse – og ikke minst stabilitet.  Når stormen raser som verst, må også velferdsteknologien fungere. Det er kun fiber som kan levere denne kombinasjonen, og som er rustet for den utviklingen vi ser allerede i dag, og som kommer i morgen, sier han.

Allerede i dag skal «alle være på nett – alltid».

– For en god opplevelse på Wifi/trådløsnett er tilstrekkelig kapasitet og stabilitet nøkkelfaktorer.

Fremtiden er «trådløs» – men kun de siste meterne, sier Skagen.

 

Viktig for din bolig

Foto: Raymond Engmark / Signal

En undersøkelse som Prognosesenteret gjennomførte i 2012 viste at 85 prosent av nordmenn foretrekker fiber til sine digitale tjenester når de kjøper av bolig. En overvekt av husholdningene mener at fibertilkobling vil bidra til å øke verdien av sin bolig. Dette kan også underbygges ved at fiber vektlegges i boligannonser.

 

Hvis du har spørsmål kan du sende en epost til fiber@valnesfjord.no eller kontakte Valnesfjord nærmiljøutvalg på Facebook.

Klikk her for å registrere din interesse!

Comments are closed.